U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

07 juni 2017

Wandeling 2 juli Tussen Artis en Nieuwe Ooster

in Nieuws

Op zondag 2 juli vindt de wandeling Tussen Artis en Nieuwe Ooster o.l.v. Dennis Bos plaats. Deze wandeling start om 13.00 uur bij de Muiderpoort (d.w.z. op de kruising van de Plantage Middenlaan en de Sarphatiestraat) en eindigt bij begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Let op: dit is een andere startplaats dan in het Bulletin vermeld. 

Deelname kost € 10,- inclusief brochure. S.v.p. contant betalen, pinnen is niet mogelijk. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis.
Graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19. Mocht het weer niet meewerken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

07 juni 2017

Summertime walk juli en augustus 2017

in Nieuws

Ontdek de kleine musea in en rond de Jordaan en doe mee met de Summertime Walk, een wandeling langs literaire en muzikale schatten. Met een passe-partout krijgt u voor € 10,- één dag toegang tot drie prachtige kleine musea. Het passe-partout is verkrijgbaar bij het Multatuli Huis in de Korsjespoortsteeg 20, geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur. Het passe-partout geeft toegang tot de volgende musea:

• Het Multatuli Huis - het geboortehuis van Multatuli dat gewijd is aan zijn leven en werk.

• Het Geelvinck Pianola Museum met een collectie van automatische piano's met ruim 30.000 muziekrollen

• Het Theo Thijssen museum - het geboortehuis van de schrijver, onderwijzer, vakbondsman en politicus dat gewijd is aan zijn werk en leven.

Wilt u de wandeling onder begeleiding van een gids doen? Bij Volksuniversiteit Amsterdam kunt u een gids boeken die u langs de deelnemende musea en pittoreske plekken in de Jordaan leidt.
Prijs: € 17,50 per persoon, inclusief passe-partout voor de drie musea. Meld u aan via www.volksuniversiteitamsterdam.nl of bel naar 020 - 626 16 26.

28 mei 2017

Zondag 4 juni Socialistenwandeling door de Jordaan

in Nieuws

Op zondag 4 juni neemt Dennis Bos u mee op de Socialistenwandeling door de Jordaan. Deze wandeling is geheel vernieuwd: een nieuwe route met nieuwe feiten. De basis blijft hetzelfde: een wandeling door de Jordaan langs plekken die een rol speelden in de vroege socialistische beweging in die buurt, eind 19e eeuw. De tijd van het roemruchte Palingoproer (1886), waarin Theo Thijssen een jongen was met een akelig geheim: zijn vader was socialist! Dat klinkt ook door in Thijssens beroemdste roman: Kees de jongen. De socialisten waren vanaf ongeveer 1880 (onder leiding van oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis) een kleine, maar snel groeiende beweging in Amsterdam. De meeste - zeer ongeschoolde – bewoners van volksbuurt de Jordaan koesterden een diepe liefde voor het Koningshuis: bij de gratie Gods was de koning hun held; al wat niet deugde lag aan het stadsbestuur. Alleen op dat laatste punt waren links en rechts in de Jordaan het eens. Voor de rest waren Rood en Oranje water en vuur. Toch was er voor 1900 geen Amsterdamse buurt met zoveel rooien als de Jordaan. Familiale netwerken speelde een stevige rol. En hun socialisme had een behoorlijk emotioneel karakter. Waar woonden zij? Welk beroep oefenden ze er uit? Waar kwamen ze samen? Doorspekt met prachtige anekdotes wordt dat wandelend verteld door ons bestuurslid dr. Dennis Bos, auteur van het veelgeprezen historische proefschrift Waarachtige Volksvrienden. De vroege socialistische beweging in Amsterdam 1848 – 1894.

De wandeling begint om 13.00 uur bij het museum en eindigt daar ook om 15.00 uur. Deelname kost € 7,50 p.p., incl. toegang tot het museum (voor donateurs gratis op vertoon van de Zwembadpas). S.v.p. contant betalen, pinnen is niet mogelijk.

Graag reserveren via: 020-420 71 19 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mocht het weer niet meewerken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

23 april 2017

Wandeling 21 mei Tussen Artis en Nieuwe Ooster

in Nieuws

Op zondag 21 mei vindt de wandeling Tussen Artis en Nieuwe Ooster o.l.v. Peter-Paul de Baar plaats. Deze wandeling start om 13.00 uur in het Hortusplantsoen, hoek Weesperstraat bij het schoolgebouw Hortusplantsoen nummer 1 en eindigt circa 15.30 uur bij begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Deelname kost € 10,- inclusief brochure. S.v.p. contant betalen, pinnen is niet mogelijk. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis.

Graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19. Mocht het weer niet meewerken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

23 april 2017

Museum gesloten op Koningsdag

in Nieuws

Donderdag 27 april is het Koningsdag en dan is het Theo Thijssen Museum gesloten. Vrijdag 28 april is het museum weer gewoon open van 12.00 - 17.00 uur. 

15 maart 2017

Op pad door Theo Thijssens Jordaan

in Nieuws

Ook dit jaar worden er weer mooie en interessante wandelingen door het Amsterdam van Theo Thijssen georganiseerd.

Op zondagmiddag 2 april organiseert het Theo Thijssen Museum, in de schaduw van de Westertoren, een wandeling door de Jordaan in het voetspoor van de schrijver Theo Thijssen (1879-1943), auteur van o.a. Kees de jongen, Het taaie ongerief en Jongensdagen. We lopen langs de huizen, scholen, winkels e.d. die een rol speelden in het jeugdige leven van de schrijver en zijn romanfiguren rond 1890. Gids is historicus Hans Huijboom. De wandeling begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief toegang tot het museum. S.v.p. contant betalen, pinnen is niet mogelijk. Voor donateurs is deelname gratis op vertoon van de “Zwembadpas”.

S.v.p. reserveren via 020- 420 71 19 of per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mocht het weer niet mee werken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren u contactgegevens achter.

 

17 december 2016

Marga van Praag opent nieuwe tentoonstelling Theo Thijssen in Amsterdam-Oost

in Nieuws

Tussen Artis en de Nieuwe Ooster: Theo Thijssen in Amsterdam-Oost

Afgelopen zaterdag 7 januari opende voormalig TV Journaal presentator Marga van Praag de nieuwe tentoonstelling met prachtige verhalen over haar grootouders die in de Transvaalbuurt woonden, net als vele andere Joodse families voor de Tweede Wereldoorlog. 

Marga’s vader Max van Praag (populair zanger; o.a. ‘Als de klok van Arnemuiden’ en 'Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel') en oom Jaap van Praag (grammofoonplatenverkoper op het Spui en net als zoon Ajax-voorzitter) deelden twee dingen met Thijssen: ze woonden langdurig in de Transvaalbuurt en ze waren dol op Ajax. Wat Thijssen betreft: mede-oprichter en voorzitter Han Dade alias ‘Pa Dade’ was zijn zwager. De jongens van Praag woonden Pretoriusstraat 90 en zaten op de Transvaalschool, vrijwel achter Thijssens huis. Met Ad van Liempt (initiator van het tv-programma Andere Tijden) schreef Marga van Praag in 2011 de amusante dubbelbiografie Jaap en Max, het verhaal van de broers Van Praag.

Theo Thijssen groeide op in de Jordaan en Oud-West, maar in de tweede helft van zijn leven (1912-1943) woonde hij in Amsterdam-Oost: lang in de Transvaalbuurt, kort in de Watergraafsmeer. Al sinds 1902 werkte hij als onderwijzer in de Oosterparkbuurt, tot 1921. En in 1943 werd hij begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Wat betekende Oost voor hem? Hoe zagen zijn woningen er uit? Wie waren zijn buren en hoe ging hij met ze om? Met welke bekende buurtgenoten had hij contact? Hoe liep hij van huis naar school? Waar wandelde hij met zijn leerlingen? Welke kapper knipte zijn walrussnor? En wat schreef hij over zijn buurt. Daarover gaat het in deze tentoonstelling. 

 

29 november 2016

Vrijwilligers gezocht

in Nieuws

Het Theo Thijssen museum draait volledig op vrijwilligers die bij toerbeurt optreden als gastvrouw of gastheer tijdens de openingsmiddagen. Een paar oude getrouwen vertrokken, dus ons museum zoekt weer aardige mensen met interesse in de wereld van Theo Thijssen, die enkele keren per maand een middag als gastheer/-vrouw van ons museum willen optreden. Wilt u daar eens over praten? Mail onze voorzitter en waarnemend directeur Bernard Kruithof via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ook zoeken we – helaas -- een nieuwe (onbezoldigd) directeur, die onder andere de overige vrijwilligers ‘aanstuurt’, zo nodig de loodgieter belt, overige externe contacten onderhoudt, en enthousiast deelneemt aan het bestuurswerk en tentoonstellingen maken. Liefst met contact met het onderwijsveld, gevoel voor marketing en in ieder geval contactuele gaven. Interesse? Stuur een mail aan onze voorzitter en waarnemend directeur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

en. 

09 november 2016

Directeur Cees Hageman onverwachts overleden

in Nieuws

Tot onze ontzetting overleed onze vriend Cees Hageman (62) op donderdagmiddag 3 november in het OLVG Oost aan de gevolgen van een longembolie. Hij volgde in 2012 de overleden Jan Carmiggelt op als directeur van het Theo Thijssen Museum. Daarbij bracht hij zeer nuttige ervaring mee als oud-onderwijzer (in de Kinkerbuurt) en langjarig educatief adviseur van een reeks van vooral museale projecten. Hij bouwde snel een warme en efficiënte band op met onze vrijwilligers (gastheren/-vrouwen in ons museum en wandelgidsen), wierf nieuwe vrijwilligers, verhielp energiek kleine technische problemen, zette met andere kleine musea in de buurt de Summer Time Walk op, ritselde Thijssen-tentoonstellingen in de Openbare Bibliotheek (geopend door oud-burgemeester Job Cohen) en in en rond het Pintohuis in de Nieuwmarktbuurt en verzorgde enkele projecten met de leerlingen van de Theo Thijssenschool even verderop in de Jordaan. Daarnaast had hij een belangrijke rol in de vergaderingen van het bestuur en onze tentoonstellingscommissie, waarin het zakelijke en persoonlijke steeds prettig door elkaar liepen.

Wij kunnen nog nauwelijks bevatten dat hij nooit meer onder ons zal zijn.

Aanstaande donderdag 10 november 2016, 13.30 uur, wordt Cees begraven op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 Amsterdam. Alle Cees- en Thijssenfans zijn daar welkom.
Het museum is om die reden dicht op 10 november.

04 september 2016

Buurtwandeling: krotten en sloppen in de Jordaan

in Nieuws

Op zondag 18 september organiseert het Theo Thijssen Museum weer een wandeling door de Jordaan, waarin dit keer de woonellende in de buurt in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw centraal staat. De Jordaan was rond 1900 de allerarmste en meest overbevolkte buurt van Amsterdam. Sinds de jaren ’70 is de buurt grondig gerenoveerd, maar wie heel goed kijkt ziet nog de sporen van de leefomstandigheden van toen.

Deze wandeling komt in de plaats van de geplande wandeling door Amsterdam-West en de gids is dit keer Peter-Paul de Baar, historicus en hoofdredacteur van Ons Amsterdam.

De wandeling begint om 13.00 uur bij het standbeeld van Theo Thijssen op de Lindengracht, hoek Brouwersgracht (een kwartier lopen vanaf het Centraal Station) en eindigt bij het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat. Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief toegang tot het museum (afrekenen na afloop in het museum). Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis.

Graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19. Mocht het weer niet mee werken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

CITAAT VAN DE MAAND

Ons Jong-Zijn

“Als wij met vuur redeneren over sommige zaken, als wij met zekeren vrijmoedigheid ideeën opwerpen; als we ons af en toe eens niet verbergen, dat we ons bestaan voelen, dan kan men ons dikwijls zoo koud-ontnuchterend toevoegen: ‘Weet je wel, hoe jong je nog bent?’ (…) Wij zijn de toekomstige maatschappij; van ons hangt de loop der wereldgebeurtenissen in de volgende halve eeuw voor het grootste deel af. En dat onze invloed pas begint in de jaren, die nog komen moeten, is dat een reden, om ons bestaan nu te ontkennen? Zijn de jaren, die komen minder gewichtig dan die zijn? Neen; ze zijn gewichtiger, want de wereld gaat vooruit...”

Hoofdredacteur Theo Thijssen (18) in Baknieuws, weekblad voor kweekschoolleerlingen, juni 1897 - 68 jaar vóór Provo..

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

Nieuwsbrief

 

 

Familie Familie