U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

29 oktober 2017

Museum gesloten van 4 tot en met 10 november

in Nieuws

Van 4 tot en met 10 november is het Theo Thijssenmuseum gesloten ten behoeve van de inrichting van de nieuwe tentoonstelling.

Echo’s van de Groote oorlog: nieuwe tentoonstelling in het museum. Op 11 november wordt om 16.00 uur de nieuwe tentoonstelling geopend: Echo's van de Groote oorlog: Amsterdamse schrijvers over 1914-1918. Ondanks de neutraliteit bleef de Eerste Wereldoorlog in Nederland niet zonder gevolgen: mobilisatie van Nederlandse mannen, een miljoen berooide Belgische vluchtelingen en later zorgden schaarste aan levensmiddelen en brandstof voor groeiende sociale ellende. Ook Theo Thijssen werd onder de wapenen geroepen. Deze tentoonstelling laat zien hoe hij en andere schrijvers (onder andere A.M. de Jong, Jan Mens en Jef Last) in hun werk op deze oorlog terugkeken.

17 augustus 2017

Geert Mak krijgt eerste exemplaar Kees the boy op vrijdag 25 augustus in Theo Thijssen Museum

in Nieuws

Naar het oordeel van mensen als Simon Carmiggelt, Remco Campert, Kees Fens, Geert van Oorschot en Geert Mak is de roman Kees de jongen (1923) van Theo Thijssen een literaire prestatie van wereldformaat. Alleen: de wereld wéét dat nog niet, want buiten Nederland en België kan niemand het boek lezen. Ja, ooit werd het in het Duits vertaald, maar dat was in 1935…

Maar nu is er dan toch Kees the boy, op diens eigen initiatief en voor eigen rekening vertaald door Bas Voorhoeve, taalkundige en docent in muziek, Russisch, Engels en Nederlands. Engels is bijna zijn moedertaal, omdat hij zijn jeugd deels doorbracht in Australië.

Op vrijdag 25 augustus om 16.00 uur ontvangt Geert Mak in het Theo Thijssen Museum (Eerste Leliedwarsstraat 16) het eerste exemplaar uit handen van vertaler Bas Voorhoeve. Deze zal ter plekke een fragment uit Kees the boy voorlezen, voorafgegaan door zijn inleiding Pleading my Kees. Waarna wij daarop het glas heffen.

Deze vertaling is een printing-on-demand-uitgave. Jammer genoeg is er (ondanks inspanningen van het Letterenfonds) nog geen Engelse of Amerikaanse uitgever gevonden. Maar deze eerste volledige vertaling maakt het een stuk eenvoudiger Engelstaligen met de kwaliteit van de roman bekend te maken, waarmee bredere verspreiding hopelijk dichterbij komt.

Wat is er zo mooi aan het boek? “Die dagdromen van een twaalfjarige als Kees zijn voor iedereen buitengewoon herkenbaar,” zegt Voorhoeve. “En Thijssen schreef zijn verhaal zonder opsmuk, inlevend en tegelljk met subtiele ironie.”

Het boek kost € 20,72, is te koop in het Theo Thijssen Museum en te bestellen via www.mijnbestseller.nl/shop.

Zie ook: www.keestheboy.nl

 

12 augustus 2017

Theo Thijssen Museum heeft nieuwe directeur

in Nieuws

Het Theo Thijssen Museum in de Jordaan, gewijd aan de schrijver van (onder veel meer) Kees de jongen (1923) en De gelukkige klas (1926), heeft een nieuwe (onbezoldigd) directeur: Rob de Klerk. Gisteren maakte hij tijdens een geanimeerde borrel kennis met alle vrijwilligers. Hij is de opvolger van de bevlogen onderwijsman Cees Hageman, die in november 2016 tamelijk onverwacht op 62-jarige leeftijd overleed. Sindsdien trad Bernard Kruithof, voorzitter van de Stichting Theo Thijssen, op als waarnemend directeur.

Rob de Klerk (geboren 18 maart 1948) is geboren en getogen Amsterdammer (weliswaar niet als Thijssen in de Jordaan, doch in de Pijp), maar woont nu in Sint Pancras. Hij is vader van twee dochters en grootvader van vier kleinkinderen. Van oorsprong econoom, heeft hij vrijwel zijn gehele werkzame leven doorgebracht aan de Universiteit van Amsterdam, als onderzoeker, docent en manager. De Klerk stond aan de wieg van het vermaarde Instituut voor Interdisciplinaire Studies (ISS). De laatste tien jaar van zijn betaalde loopbaan was hij directeur van het Onderwijsinstituut voor Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen. De Klerk: "Ik kijk er erg naar uit om voor Theo Thijssen Museum aan de slag te gaan. Ik heb voor deze plek mijn vrijwilligerswerk als kok in het hospice Alkmaar met pijn in mijn hart opgegeven, maar er staat veel tegenover. Ik vind Thijssen een boeiend figuur, waarbij met name de koppeling van socialisme, educatie en schrijverschap mij boeit. En het is fijn een bijdrage te kunnen leveren aan dit kleine, maar dappere museum met uitzicht op de lange rijen voor het Anne Frank Huis."

Voor meer informatie: Rob de Klerk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel 072- 5646570 / 06-16740280.)

16 juli 2017

Tussen Artis en Nieuwe Ooster op zondag 3 september - met Thijssen door Oost

in Nieuws

Op zondagmiddag 3 september organiseert het Theo Thijssen Museum de wandeling "Tussen Artis en Nieuwe Ooster - met Thijssen door Oost". Thijssens volwassen leven speelde zich grotendeels ten oosten van de Amstel af. Vanaf 1898 gaf hij er les en in 1909 kwam hij er wonen. De wandeling start om 13.00 uur bij de Muiderpoort (d.w.z. op de kruising van de Plantage Middenlaan en de Sarphatiestraat) en eindigt bij begraafplaats De Nieuwe Ooster, waar Thijssen begraven ligt.

Deelname kost € 10,- inclusief brochure. S.v.p. contant betalen, pinnen is niet mogelijk. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis.

Graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19. Mocht het weer niet meewerken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

07 juni 2017

Summertime walk juli en augustus 2017

in Nieuws

Ontdek de kleine musea in en rond de Jordaan en doe mee met de Summertime Walk, een wandeling langs literaire en muzikale schatten. Met een passe-partout krijgt u voor € 10,- één dag toegang tot drie prachtige kleine musea. Het passe-partout is verkrijgbaar bij het Multatuli Huis in de Korsjespoortsteeg 20, geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur. Het passe-partout geeft toegang tot de volgende musea:

• Het Multatuli Huis - het geboortehuis van Multatuli dat gewijd is aan zijn leven en werk.

• Het Geelvinck Pianola Museum met een collectie van automatische piano's met ruim 30.000 muziekrollen

• Het Theo Thijssen museum - het geboortehuis van de schrijver, onderwijzer, vakbondsman en politicus dat gewijd is aan zijn werk en leven.

Wilt u de wandeling onder begeleiding van een gids doen? Bij Volksuniversiteit Amsterdam kunt u een gids boeken die u langs de deelnemende musea en pittoreske plekken in de Jordaan leidt.
Prijs: € 17,50 per persoon, inclusief passe-partout voor de drie musea. Meld u aan via www.volksuniversiteitamsterdam.nl of bel naar 020 - 626 16 26.

29 november 2016

Vrijwilligers gezocht

in Nieuws

Het Theo Thijssen museum draait volledig op vrijwilligers die bij toerbeurt optreden als gastvrouw of gastheer tijdens de openingsmiddagen. Een paar oude getrouwen vertrokken, dus ons museum zoekt weer aardige mensen met interesse in de wereld van Theo Thijssen, die enkele keren per maand een middag als gastheer/-vrouw van ons museum willen optreden. Wilt u daar eens over praten? Mail onze voorzitter en waarnemend directeur Bernard Kruithof via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ook zoeken we – helaas -- een nieuwe (onbezoldigd) directeur, die onder andere de overige vrijwilligers ‘aanstuurt’, zo nodig de loodgieter belt, overige externe contacten onderhoudt, en enthousiast deelneemt aan het bestuurswerk en tentoonstellingen maken. Liefst met contact met het onderwijsveld, gevoel voor marketing en in ieder geval contactuele gaven. Interesse? Stuur een mail aan onze voorzitter en waarnemend directeur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

en. 

09 november 2016

Directeur Cees Hageman onverwachts overleden

in Nieuws

Tot onze ontzetting overleed onze vriend Cees Hageman (62) op donderdagmiddag 3 november in het OLVG Oost aan de gevolgen van een longembolie. Hij volgde in 2012 de overleden Jan Carmiggelt op als directeur van het Theo Thijssen Museum. Daarbij bracht hij zeer nuttige ervaring mee als oud-onderwijzer (in de Kinkerbuurt) en langjarig educatief adviseur van een reeks van vooral museale projecten. Hij bouwde snel een warme en efficiënte band op met onze vrijwilligers (gastheren/-vrouwen in ons museum en wandelgidsen), wierf nieuwe vrijwilligers, verhielp energiek kleine technische problemen, zette met andere kleine musea in de buurt de Summer Time Walk op, ritselde Thijssen-tentoonstellingen in de Openbare Bibliotheek (geopend door oud-burgemeester Job Cohen) en in en rond het Pintohuis in de Nieuwmarktbuurt en verzorgde enkele projecten met de leerlingen van de Theo Thijssenschool even verderop in de Jordaan. Daarnaast had hij een belangrijke rol in de vergaderingen van het bestuur en onze tentoonstellingscommissie, waarin het zakelijke en persoonlijke steeds prettig door elkaar liepen.

Wij kunnen nog nauwelijks bevatten dat hij nooit meer onder ons zal zijn.

Aanstaande donderdag 10 november 2016, 13.30 uur, wordt Cees begraven op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 Amsterdam. Alle Cees- en Thijssenfans zijn daar welkom.
Het museum is om die reden dicht op 10 november.

04 september 2016

Buurtwandeling: krotten en sloppen in de Jordaan

in Nieuws

Op zondag 18 september organiseert het Theo Thijssen Museum weer een wandeling door de Jordaan, waarin dit keer de woonellende in de buurt in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw centraal staat. De Jordaan was rond 1900 de allerarmste en meest overbevolkte buurt van Amsterdam. Sinds de jaren ’70 is de buurt grondig gerenoveerd, maar wie heel goed kijkt ziet nog de sporen van de leefomstandigheden van toen.

Deze wandeling komt in de plaats van de geplande wandeling door Amsterdam-West en de gids is dit keer Peter-Paul de Baar, historicus en hoofdredacteur van Ons Amsterdam.

De wandeling begint om 13.00 uur bij het standbeeld van Theo Thijssen op de Lindengracht, hoek Brouwersgracht (een kwartier lopen vanaf het Centraal Station) en eindigt bij het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat. Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief toegang tot het museum (afrekenen na afloop in het museum). Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis.

Graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19. Mocht het weer niet mee werken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

02 juni 2016

Theo Thijssen in de Jordaanweek

in Nieuws

In de week na Pinksteren bezochten 16 groepen van de Theo Thijssenschool ons gelijknamige museum. In het kader van hun Jordaanproject werd er in het museum een korte uitleg gegeven over Theo Thijssen, het geboortehuis en het wonen in de Jordaan in de 19e eeuw. Daarna werd door de meesters en juffen voorgelezen uit Kees de jongen of uit Schoolland. Zo hebben meer dan 400 kinderen kennis gemaakt met Theo en die vond het geweldig Hoe ze het vonden? Lees het verslag van Iris uit groep 8.

Verslag "Wij zijn vandaag met de klas naar het Theo Thijssen Museum geweest. Dat hebben we gedaan omdat het deze week de Jordaanweek is. In het museum werden veel leuke dingen verteld over Thijssen. Zoals dat hij al met 14 jaar naar de kweekschool in Haarlem ging en dat het museum het geboortehuis van Thijssen is. Ik vond het bijzonder dat in zo'n kleine ruimte zoveel informatie over hem stond. Ook heeft de juf iets voorgelezen uit Theo Thijssens bekendste boek Kees de Jongen. Het was een heel leuk bezoek".

Iris Groep 8

25 maart 2016

Wandelingen 2016

in Nieuws

Ook dit jaar worden er weer mooie en interessante wandelingen door het Amsterdam van Theo Thijssen georganiseerd op de volgende dagen:

 1. Zondag 19 juni - Theo Thijssen en de vrouwen o.l.v. Cees Hageman
 2. Zondag 21 augustus - Socialistenwandeling door de Jordaan o.l.v. Dennis Bos
 3. Zondag 18 september - Buiten de Raampoort: met Theo Thijssen door Oud-West

De wandelingen beginnen om 13.00 uur in het museum en duren ongeveer twee uur.
Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief toegang tot het museum. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis.

Graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19.
Mocht het weer niet mee werken, dan krijgt u daarvan bericht, dus laat bij het reserveren uw contactgegevens achter.

 

CITAAT VAN DE MAAND

Ons Jong-Zijn

“Als wij met vuur redeneren over sommige zaken, als wij met zekeren vrijmoedigheid ideeën opwerpen; als we ons af en toe eens niet verbergen, dat we ons bestaan voelen, dan kan men ons dikwijls zoo koud-ontnuchterend toevoegen: ‘Weet je wel, hoe jong je nog bent?’ (…) Wij zijn de toekomstige maatschappij; van ons hangt de loop der wereldgebeurtenissen in de volgende halve eeuw voor het grootste deel af. En dat onze invloed pas begint in de jaren, die nog komen moeten, is dat een reden, om ons bestaan nu te ontkennen? Zijn de jaren, die komen minder gewichtig dan die zijn? Neen; ze zijn gewichtiger, want de wereld gaat vooruit...”

Hoofdredacteur Theo Thijssen (18) in Baknieuws, weekblad voor kweekschoolleerlingen, juni 1897 - 68 jaar vóór Provo..

 

Navigeer

Locatie

  • Eerste Leliedwarsstraat 16
  • 1015 TA Amsterdam
  • 020-4207119
  • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie