U bevindt zich hier: Home Theo Thijssen Biografie
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 42 niet laden

zondag, 01 maart 2015 16:14

Stichting Theo Thijssen

De Stichting Theo Thijssen werd opgericht op 9 september 1987, door Rob Grootendorst, Peter-Paul de Baar en Jan Roedoe.

De stichting stelt zich ten doel: het levend houden van de nagedachtenis van de schrijver Theo Thijssen alsmede het instandhouden en bevorderen van de belangstelling voor zijn werk, alles in de meest ruime zin des woords.

De stichting tracht haar doel te bereiken door:

  • het realiseren en in standhouden van een Theo Thijssen Museum
  • het verrichten van historisch onderzoek
  • het (doen) samenstellen en uitgeven van publicaties
  • alle andere wettige middelen die tot het doel van de stichting bevorderlijk zijn.

In de praktijk komt dat laatste vooral neer op de organisatie van evenementen, het meewerken aan gedenktekenen voor Thijssen in de breedste zin, en het verstrekken van informatie aan derden. Zie de hoofdstukken 'MUSEUM' (paragraaf 'historie') en 'BIJZONDERE ACTIVITEITEN' op deze site.

Het bestuur van de Stichting Theo Thijssen bestaat op dit moment uit: 

  • Rob de Klerk, secretaris. Hij was als econoom verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het laatst als directeur van het Onderwijsinstituut voor Pedagogiek en Onderwijskunde.
  • Dr. Bernard Kruithof, voorzitter. Hij was als historicus/pedagoog/socioloog werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam tot eind 2016. 
  • Jack van Dongen, penningmeester. Van Dongen was tot 2006 'controller' bij WPG Uitgevers.
  • Rik Thijssen, bestuurslid en mede-oprichter. Tot 2012 onderwijzeres in Amsterdam-Nieuw-West. Kleindochter van Theo Thijssen. 
  • Peter-Paul de Baar, bestuurslid, mede-oprichter en tot maart 2005 secretaris. Hoofdredacteur maandblad Ons Amsterdam. Hij werkt aan een biografie van Theo Thijssen. 
  • Dennis Bos, bestuurslid. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een proefschrift over de geschiedenis van de vroege socialistische beweging in Amsterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij werkt vanaf 2005 als universitair docent aan de Universiteit van Leiden. 
  • Tessel Dekker, bestuurslid. Afgestudeerd in geschiedenis en kunstgeschiedenis, en momenteel freelance tentoonstellingsmaker met een voorliefde voor negentiende-eeuws Amsterdam. 

Meer informatie kunt u krijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De allereerste wisseltentoonstelling belichtte Theo Thijssens laatste boek: In de ochtend van het leven (1943), een nauwkeurige beschrijving van zijn jeugd in de Jordaan (1879-1894). In de vitrine lagen het manuscript, een boekedities, foto’s van belangrijke lokaties, maar ook 19de-eeuwse tollen en een hoepel, want in het boek besteedde Thijssen veel aandacht aan alle straatspelletjes die hij rond 1890 speelde. Bijzonder was ook een portret (1891) van Thijssens jeugvriend Ay Tol, en diens exemplaar van het jongensboek De Woudlooper (ook genoemd in Kees de jongen), gekregen als ‘schoolprijs’ van het verlaten van lagere school Lr. G. op de Prinsengracht.  
Naast de kleine Thijssen in de Eerste Leliedwarsstraat woonde rond 1890 Hennie Papapoine (“rooms, maar verder een goed vriendje”). In het gastenboek (waarin op de openingsdag liefst 242 bezoekers hun naam zetten) lezen we op vrijdag 17 maart 1995: “Als kleindochter van Hennie Papavoine is het erg leuk om het huis van de jeugdvriend van mijn grootvader te bezoeken”. Getekend: M.R. Stoete-Papavoine. 
De tentoonstelling én de vaste opstelling werden ingericht door onze allereerste conservator, neerlandica Wieneke ’t Hoen, en vormgeefster Linda Vega.

"Met die Arie Tol, die ook op de Brouwersgracht bleek te wonen, tegenover de Langestraat, ging ik om vier uur naar huis; we hadden haast, want om vijf uur moesten we weer op avondschool zijn, tekenen. `Ik ben al aan de blokken begonnen,' vertelde hij. `Ik allang,' zei ik, maar ik vertelde niet van m'n vrijmoedige sprong. Hij was ook op Franse cursus, op de Lauriergracht. Ik ook, in de Raamstraat, en er was besloten dat ik daar maar blijven zou. Ik vertelde van de bibliotheek op Letter A, over de vierhonderd boeken. O, maar op Letter G was de bibliotheek ook aardig uitgebreid, er waren nu over de zestig boeken. Ook van Jules Verne? vroeg ik. Ja, verscheidene; en ook van Kapitein Marryat. Bijvoorbeeld `Koningskind' en `Jakob Eerlijk'. `Is `De woudlooper' er ook bij?' vroeg ik. Nee, `De woudlooper' was er niet bij. Jammer, vond ik, dat was zowat het mooiste boek dat er bestond. `Nou, je moet van de week `Het koningskind' zien te krijgen,' zei Tol, `of `Vlissingen in 1572', die zijn ook niet voor de poes, hoor.' We waren aan onze winkel gekomen. `O,' zei hij, `woon je hier? Nou, ik kom je morgenochtend afhalen, hoor.' Dat is het begin geweest van m'n grote jongensvriendschap. Theo Thijssen, In de ochtend van het leven, 1941."

woensdag, 11 februari 2015 00:41

Wandelen met Theo Thijssen

Ook deze zomer organiseert het Theo Thijssen Museum weer rondleidingen door het Amsterdam van Theo Thijssen. De wandelingen zijn vooral gericht op de Jordaan. Dat was niet alleen het decor van zijn jeugd, maar ook van een aantal van zijn boeken: Kees de jongen, Jongensdagen, Het taaie ongerief en In de ochtend van het leven. Dit jaar worden er naar aanleiding van de tentoonstelling 'De strijdbare schoolmeester' ook wandelingen met het socialisme als thema gehouden:

  1. Zondag 10 mei - 'Palingoproertoer': Socialisten in de Jordaan eind 19e eeuw 
  2. Zondag 7 juni - De Jordaan van Theo Thijssen 
  3. Zondag 5 juli -  Buiten de Raampoort: met Theo Thijssen door Oud-West
  4. Zondag 2 augustus - Woonellende in de Jordaan ca. 1900
  5. Zondag 30 augustus - De Jordaan in de literatuur, literatuur in de Jordaan
  6. Zondag 27 september - Socialisten in de Jordaan einde 19e eeuw (reprise)

De wandelingen beginnen om 13.00 uur in het museum en duren ongeveer twee uur. Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief toegang tot het museum. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de deelname gratis. Reserveren wordt aanbevolen: 020 - 420 71 19. De wandeling gaat in principe NIET door bij onvoldoende deelname (minder dan 5 wandelaars). Bij aanmelding van meer dan 20 deelnemers wordt een inschrijvingsstop ingesteld. 

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie