U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

01 november 2018

Museum gesloten

in Nieuws

Het museum is van 12 tot en met 24 november 2018 gesloten.

20 oktober 2018

Museumwandeling Jordaan

in Nieuws

Zondag 11 november wordt er weer een Museumwandeling Jordaan aangeboden. U wandelt onder begeleiding van een gids door de Jordaan en bezoekt onderweg drie kleine musea: het Multatuli Huis, het Geelvink Pianola Museum en het Theo Thijssen Museum. Laat de pianola spelen, oefen de befaamde zwembadpas van Kees de jongen en leer oreren in de geest van Multatuli!, en: Leer de Jordaan kennen

'Van de maan af gezien, zijn allemaal gelijk' n het geboortehuisje van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli (1820-1887) hoort u hoe hij met zijn roman Max Havelaar in een klap wereldberoemd werd en wat hij nog meer voor moderne ideeën had. Zijn geest waart rond in het Multatuli Huis… Hier hoort u zijn pendule tikken. U vindt er o.a. zijn bureau met zijn handschrift en de beroemde sofa waarop hij stierf.

In het Pianola Museumreist u 100 jaar terug in de tijd. U krijgt informatie over de geschiedenis en de werking van de pianola's en reproductiepiano's die als vanzelf kunnen spelen. 

In het Theo Thijssen Museum ontmoet u de Amsterdamse schrijver Theo Thijssen (1879-1943). Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen. Daarnaast was hij vakbondsman, onderwijzer en politicus, waardoor u ook veel te weten over sociale geschiedenis van Amsterdam. 

Voor een bezoek aan alle drie musea, inclusief wandeling door de Jordaan met gids rekenen we Euro 20,00 per persoon 

Aanmeldingen voor deze wandeling met vermelding van uw telefoonnummer bij Bernard Kruithof Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Museumwandeling Jordaan.

17 september 2018

Tentoonstelling 'De gelukkige klas'

in Nieuws

Op zaterdag 24 november om 16.00 uur wordt in het Museum de nieuwe tentoonstelling "De gelukkige klas" geopend door kleindochter en ex lerares Rik Thijssen. In het verlengde van het symposium onder dezelfde naam, wordt een tentoonstelling ingericht met als thema de onderwijsdenkbeelden van Thijssen en de actualiteit ervan.

Deze zijn impliciet terug te vinden in zijn literaire werk, maar expliciet in een groot aantal artikelen, besprekingen van methoden, e.d. Deze tentoonstelling krijgt als naam mee "De gelukkige klas". Deze titel van het tweede werk van Thijssen over de belevenissen van meester Staal, kan namelijk uitstekend als kenschetsing van zijn onderwijsvisie gebruikt worden. 

 

17 september 2018

Symposium 'De gelukkige klas'

in Nieuws

In december is het 75 jaar geleden dat Theo Thijssen (1879-1943) overleed.  Zijn romans (zoals Kees de jongenSchoollandDe gelukkige klasHet grijze kindHet taaie ongerief) worden nog steeds gelezen. Maar hoe actueel zijn nog zijn ideeën over onderwijs, die hij uitdroeg als schoolmeester, vakbondsman en politicus? 

We gaan het horen, op 15 december a.s.,(14-17 uur) in het Calvijn College in Amsterdam-Slotervaart, Pieter Calandstraat 3.
Met dank aan acteur Piet van der Pas, maakt Theo Thijssen zelve daar zijn rentree en legt een paar van zijn denkbeelden voor aan leerkrachten, onderwijskundigen en onderwijshistorici van nu.

Hoofdthema’s zijn: gelijke kansen in het onderwijs, de zelfstandigheid (en het prestige) van de leerkrachten en de voors en tegens van klassikaal onderwijs. Onderwerpen waarover Thijssen zich opwond en die nog steeds de tongen losmaken.

Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Theo Thijssen, die het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat (Thijssens geboortehuis) beheert. In dat museum is ook een gelijknamige expositie over Thijssen en het onderwijs te zien.

Om als eersten te reageren op Thijssens inleidingen zijn aangezocht: prof.dr Piet de Rooy (die onlangs een boek over de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs publiceerde), onderwijswetenschapper dr. Louise Elffers, auteur van De bijlesgeneratie; opkomst van de onderwijscompetitie en René Kneyber, vmbo-docent wiskunde, Trouw-columnist en lid van de Onderwijsraad. Over hoe leerlingen gemotiveerd kunnen worden, vertelt Heleen Terwijn, initiator van de Weekendschool. En schrijver Meester Bart (Ongering), docent aan Open Scholengemeenschap Bijlmer, spreekt een column uit. 

Spreekstalmeester en discussieleider is Felix Rottenberg. 

Iedereen is van harte uitgenodigd dit symposium bij te wonen. Men kan zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De toegangskaarten worden toegestuurd na storting van 7,5 euro op bankrekening NL19INGB0006181100. Vrienden en vrijwilligers van het museum hebben gratis toegang, maar dienen zich wel aan te melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

01 augustus 2018

Vrijwilligers gezocht

in Nieuws

Het Theo Thijssen museum draait volledig op vrijwilligers die bij toerbeurt optreden als gastvrouw of gastheer tijdens de openingsmiddagen. Een paar oude getrouwen vertrokken, dus ons museum zoekt weer aardige mensen met interesse in de wereld van Theo Thijssen, die enkele keren per maand een middag als gastheer/-vrouw van ons museum willen optreden. Wilt u daar eens over praten? Mail onze voorzitter en waarnemend directeur Bernard Kruithof via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

CITAAT VAN DE MAAND

Wandelen met de meester

“Wij gingen met de meester wandelen. Naar de baarsjes en naar de slatuintjes. Wij gingen niet alles lopen, nee wij gingen met de tram. Wij stapten in bij het weesperpoort station. Toen reeden wij naar de Clercqstraat. Wij gingen de meester zijn hijs voorbij de meester woont in de Clercqstraat. We hebben ze zoontje gezien. Wij hebben ook een overtoom gezien en molensteenen. De meester zij tegen Cor van dijk dat hij wel één van die steenen mee naar huis kon nemen.”

(Opstel van een leerling, in 1908 in De Nieuwe School geciteerd door Theo Thijssen..

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie