U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Eerste Liefde: Kees en Rosa, videoregistratie en boek

Eerste Liefde: Kees en Rosa, videoregistratie en boek Speciaal

woensdag, 13 april 2022 12:10

Eerste Liefde: Kees en Rosa

 

‘Eerste liefde’ is in 2022 het thema van de Boekenweek. Iedere Theo Thijssenliefhebber kent twee ‘eerste liefdes’, de eigen en die van Kees en Rosa. In het boek Kees de Jongen maken we onder meer het begin, de ontwikkeling en het einde mee van de liefde van Kees en Rosa.

 

Alle passages uit het boek die betrekking hebben op deze liefde zijn bij elkaar gezet in het boekje De liefde van Kees de Jongen, oorspronkelijk uitgegeven in 1979 en geïllustreerd met 4 litho’s van Hans Bayens. Dit boekje is thans heruitgegeven ten behoeve van het voorleesfestival dat door het Museum in de Boekenweek is georganiseerd. In de Theo Thijssenschool werd door een eminent gezelschap voorlezers het verhaal van Kees en Rosa verwoord: Khadija Arib, oud-voorzitter van de Tweede Kamer (en net als Thijssen sociaaldemocraat) trad deze middag op als spreekstalmeester. Schrijver, tv-presentator en Thijssen-fan Geert Mak hield een inleiding over Thijssens roman. Daarna wordt voorgelezen door (in alfabetische volgorde) zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean, oud-burgemeester en luisterboekeninspreker Job Cohen, acteur Hans Dagelet (Kees in Gerben Hellinga’s toneelbewerking,1970), componist, dirigent en dichter Micha Hamel, radio- en tv-presentator, auteur, presentator en journalist  Aicha Marghadi, gelauwerd  kinderboekauteur en illustrator Annet Schaap,  oud-lerares Rik Thijssen, (jawel: kleindochter ván) en neerlandica, auteur en Groot Dictee-winnaar Suzanne Voets. 

 

Het boek De liefde van Kees de Jongen is te koop in het museum (15 euro).

De videoregistratie van het voorleesfestival is hier te zien: 

https://youtu.be/uzqTG0mo4vI

Media

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie