Print deze pagina

Kees & Rosa-voorleesfestival in Boekenweek 10 april 2022 Speciaal

in Nieuws
zaterdag, 26 maart 2022 12:26

Theo Thijssens prille liefdespaar herleeft op zondag 10 april 2022

 

‘Eerste liefde’ is dit jaar het thema van de Boekenweek. En dan denken we natuurlijk meteen aan Kees Bakels en Rosa Overbeek, hoofdpersonen van de onvergankelijke roman Kees de jongen (1923) van Theo Thijssen. Op zondagmiddag 10 april (15.30-17.30 uur) laat het Theo Thijssen Museum in Amsterdam hun romance herleven door een aantal prominente Nederlanders de belangrijkste boekfragmenten over deze oer-Amsterdamse Romeo en Julia te laten voorlezen, met muzikale omlijsting. Dat gebeurt in de aula van de Theo Thijssenschool, Anjeliersstraat 157.

 

‘Fijnerd! Lieverd!’ zei Rosa aan het eind van de roman tegen Kees, en dan (spoiler!) volgen een paar onhandige zoenen. Toegegeven, vergeleken met Shakespeares liefdespaar gaat is deze affaire een tikje tam; bloedvergieten blijft uit. Maar juist door de schuchterheid van hun toenadering is dit verhaal zo ontroerend en wordt het al een eeuw lang door zo velen met een glimlach en een stiekeme traan in het oog herkend. Het is, in Thijssens woorden, de ‘opgaande lijn’ in zijn roman, tegenwicht voor de ‘neergaande’ lijn, de ziekte en dood van Kees’ vader en de verarming van het gezin die daarop volgt. Op onnavolgbare manier duikt Thijssen daarbij in het hoofd van de twaalfjarige titelheld.

Niet voor niks zijn in 2003 de Amsterdamse bruggen 123 en 121 over de Bloemgracht hernoemd tot Kees de jongenbrug en Rosa Overbeekbrug.

 

Khadija Arib, oud-voorzitter van de Tweede Kamer (en net als Thijssen sociaaldemocraat) treedt deze middag op als spreekstalmeester. Schrijver, tv-presentator en Thijssen-fan Geert Mak houdteen inleiding over Thijssens roman. Daarna wordt voorgelezen door (in alfabetische volgorde) zangeres, cabareti?re en actrice Jenny Arean, oud-burgemeester Job Cohen, acteur Hans Dagelet (Kees in Gerben Hellinga’s toneelbewerking,1970), componist, dirigent en dichter Micha Hamel, tv-presentator Aicha Marghadi, gelauwerd kinderboekauteur en illustrator Annet Schaap, oud-lerares Rik Thijssen, (jawel: kleindochter ván) en neerlandica, auteur en Groot Dictee-winnaar Suzanne Voets. 

 

De zaalplaatsen zijn intussen al finaal uitverkocht. (Verslaggevers laten we nog wél toe, liefst na vooraanmelding.)

Anderen die toch mee willen genieten, kunnen dat online doen, want de bijeenkomst wordt gestreamd. Belangstellenden kunnen een meekijkcode aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ter gelegenheid van ons festival verschijnt een heruitgave van het unieke boek De liefde van Kees de jongen, oorspronkelijk uitgebracht in 1979 als bijdrage aan de financiering van het door Hans Bayens gemaakte standbeeld van Theo Thijssen op de Lindengracht. Het bevat alle fragmenten uit Kees de jongen over Rosa Overbeek, plus vier eeuwig-mooie litho’s van Hans Bayens (1924-2003). Het oorspronkelijke boek is vormgegeven door kunstenaar Nicolaas Wijnberg (1918-2006). De liefde van Kees de jongen verschijnt in een zeer beperkte oplage en zal voor slechts € 15 te koop zijn tijdens ons Kees & Rosa-festival en daarna in het Theo Thijssen Museum.

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.