U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Het Museum om de Hoek (ModH)

Het Museum om de Hoek (ModH)

maandag, 08 april 2019 14:28

Het Theo Thijssen Museum is betrokken bij het initiatief “Museum om de Hoek”. Op vrijdag 29 maart is er een kennismakingsbijeenkomst geweest. Doel van dit initiatief is om de samenwerking tussen een dertigtal Amsterdamse musea te bevorderen en te werken aan het aantrekken van publiek voor alle deelnemende museale initiatieven. Het museum beoogt een eerste manifestatie op 27 oktober aanstaande. Op die dag wordt jaarlijks de verjaardag van Amsterdam gevierd, in die zin dat voor de eerste keer de naam van Amestelledamme is opgeschreven en wel onder een Tolbrief van Graaf Floris de Vijfde, die de Amsterdammers vrijheid van tol in het hele Graafschap Holland verschafte. Met de datum eronder: 27 oktober 1275. Vandaar in 2025 de viering van 750 jaar Amsterdam. Het idee is geboren om jaarlijks de Verjaardag van Amsterdam te vieren met een mini-ModH. Elke deelnemer aan ModH stelt elk jaar een object, een voorwerp, een verhaal, een gebeurtenis centraal en stelt dat tentoon. In 2025 worden al deze objecten, verhalen en gebeurtenissen van alle ModH deelnemers in een centrale ruimte tentoongesteld. Naar een definitieve locatie wordt nog gezocht.

Website: www.museumomdehoek.nl

“Daar waren ze de gracht afgerend; en ja, hoor, op de brug, daar liep een jongen, een werkjongen met een lange broek; en over z'n hoofd hing z'n zwembroekje te drogen; z'n wangen waren blauw. Ze stonden met z'n vieren den jongen aan te gapen; hij, fluitend, kwam vlak langs ze. „Fijn water?" vroeg de brutale Klaas hem. De werkjongen was natuurlijk beledigd. „Watte?" snauw- de hij, en hij maakte een gebaar om Klaas weg te jagen. Maar Ko en Ay en Henk drongen tegen hem aan; en Ko gaf hem kleine duwtjes en zei: „As je lef hebt, moet je met mij beginners. 'k Ben nogal bang voor je lange broek!" De werkjongen keek ze alle drie met minachting aan; maar hij deed niets, en liep door. Klaas stond op 'n eerbiedigen afstand en riep hem na: „He zeg! He! Een kwartje asje op je broek trapt!"

(Jongensdagen”, blz. 35,36)