U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Het Museum om de Hoek (ModH)

Het Museum om de Hoek (ModH) Speciaal

maandag, 08 april 2019 14:28

Het Theo Thijssen Museum is betrokken bij het initiatief “Museum om de Hoek”. Op vrijdag 29 maart is er een kennismakingsbijeenkomst geweest. Doel van dit initiatief is om de samenwerking tussen een dertigtal Amsterdamse musea te bevorderen en te werken aan het aantrekken van publiek voor alle deelnemende museale initiatieven. Het museum beoogt een eerste manifestatie op 27 oktober aanstaande. Op die dag wordt jaarlijks de verjaardag van Amsterdam gevierd, in die zin dat voor de eerste keer de naam van Amestelledamme is opgeschreven en wel onder een Tolbrief van Graaf Floris de Vijfde, die de Amsterdammers vrijheid van tol in het hele Graafschap Holland verschafte. Met de datum eronder: 27 oktober 1275. Vandaar in 2025 de viering van 750 jaar Amsterdam. Het idee is geboren om jaarlijks de Verjaardag van Amsterdam te vieren met een mini-ModH. Elke deelnemer aan ModH stelt elk jaar een object, een voorwerp, een verhaal, een gebeurtenis centraal en stelt dat tentoon. In 2025 worden al deze objecten, verhalen en gebeurtenissen van alle ModH deelnemers in een centrale ruimte tentoongesteld. Naar een definitieve locatie wordt nog gezocht.

Website: www.museumomdehoek.nl

Mijn mooiste herinnering uit de tijd van opa Thijssen is die van de oudejaarsavond van het jaar 1884. We‑‑vader, moeder, ik en m'n broertje en zusje--zijn daar toen `'t ouwe en nieuwe gaan houden'. 't Zusje sliep al gauw en Henk werd ook al spoedig ergens in een bed gestopt, toen hij `omviel van de slaap'. Maar ik mocht langer opblijven en in plaats van slaperig werd ik hoe langer hoe wakker­der. Het gezelschap dronk warme pons en zong van `laat ons drinken, laat ons klinken, laat ons samen vrolijk zijn' en later op de avond op aandringen van opa, het `Wien Neerlandsch Bloed' en speelde loterij met de kaarten. Ik was de held van de avond; telkens vroeg me een oom of tante: `Is het nog geen twaalf uur?' En dan keek ik op de klok en deelde nauwgezet mee: `Nee, nog lang niet, 't is pas tien minuten voor half elf,' of zoiets. De ver­bazing was algemeen, elke keer als ik, vijfjarige, zo knap bleek en mijn moeder vertelde dat ik mezelf dat klokkijken had geleerd en dat ik nooit slaap had: `Je zal zien, om twaalf uur is-ie nog net zo helder als midden op de dag, ja, 't is ons waakzame haantje, zeg ik altijd.'

(Theo Thijssen, In de ochtend van het leven.)