U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws In memoriam Peter van Gestel (1937-2019), winnaar Theo Thijssen Prijs

In memoriam Peter van Gestel (1937-2019), winnaar Theo Thijssen Prijs

zondag, 10 maart 2019 20:27

Afgelopen vrijdag, 1 maart 2019, overleed Peter van Gestel,  81 jaar jong.
Hij debuteerde met de verhalenbundel Drempelvrees(1962),  bestemd voor volwassenen,  maar werd vooral bekend als jeugdboekenschrijver.  Dat begon in 1979 toen Aukje Holtrop hem aantrok als medewerker van ‘De blauw-geruite kiel’, de kinderpagina van Vrij Nederland.  In de jaren ’80 schreef hij voor de (door Paul Arnoldussen geredigeerde) kinderpagina ‘Goochem’ van Het Parool 250 stukjes over Ko Kruier, een 14-jarige Amsterdamse scholier, kuierend door de stad. Ze werden in 1984 en 1985 gebundeld.  Meervoudig bekroond werd Winterijs(2001),  over het onbegrip van niet-joden kort na 1945 over wat hun joodse stadsgenoten overkomen was.
In 2006 kreeg hij de Theo Thijssen-prijs voor zijn hele oeuvre.  De voornaam van Ko Kruier lijkt geen toeval. Hij lijkt sterk op Ko,  de hoofdpersoon uit Jongensdagen(1909),  het enige kinderboek van Theo (‘Do’) Thijssen.  Over dat boek komt overigens de komende zomer een tentoonstelling in het Theo Thijssen Museum!

Laten we afsluiten met het mooie gedicht dat Willem Wilmink opdroeg aan Peter van Gestel (maar eigenlijk ook aan zichzelf, zoals Elsbeth Etty in haar recente Wilmink-biografie laat zien):

“In de man zit nog een jongen
en die zal daar altijd blijven
en wie schrijver is geworden
zal daarover schrijven.”

“Daar waren ze de gracht afgerend; en ja, hoor, op de brug, daar liep een jongen, een werkjongen met een lange broek; en over z'n hoofd hing z'n zwembroekje te drogen; z'n wangen waren blauw. Ze stonden met z'n vieren den jongen aan te gapen; hij, fluitend, kwam vlak langs ze. „Fijn water?" vroeg de brutale Klaas hem. De werkjongen was natuurlijk beledigd. „Watte?" snauw- de hij, en hij maakte een gebaar om Klaas weg te jagen. Maar Ko en Ay en Henk drongen tegen hem aan; en Ko gaf hem kleine duwtjes en zei: „As je lef hebt, moet je met mij beginners. 'k Ben nogal bang voor je lange broek!" De werkjongen keek ze alle drie met minachting aan; maar hij deed niets, en liep door. Klaas stond op 'n eerbiedigen afstand en riep hem na: „He zeg! He! Een kwartje asje op je broek trapt!"

(Jongensdagen”, blz. 35,36)