U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Museumwandeling Jordaan

Museumwandeling Jordaan

zaterdag, 20 oktober 2018 13:07

Een wandeling langs de kleine musea in de jordaan

Op zondag 20 januari is er weer een Museumwandeling Jordaan. Drie kleine musea in de Jordaan, het Geelvink Pianola museum, het Theo Thijssen museum en het Multatuli huis bieden u een arrangement voor een onvergetelijk cultureel  uitje. Onder leiding van een gids wandelt u van het ene museum naar het andere dwars door de prachtige Jordaan.  Op de koop toe krijgt u koffie of thee met iets lekkers en een demonstratie van de befaamde zwembadpas!

De wandeling begint in het Geelvinck Pianola Museum aan de Westerstraat 106.

In dit museum reist u 100 jaar terug in de tijd. U krijgt informatie over de geschiedenis en de werking van de pianola’s en reproductiepiano’s die vanzelf kunnen spelen. Misschien krijgt u de gelegenheid om zelf een rol te trappen. Zo wordt u in een klap concertpianist! Het muziekarchief bestaat uit meer dan 30.000 muziekrollen met allerlei genres. Ook beroemde componisten en pianisten hebben rollen ingespeeld, zoals Debussy en Grieg. In het Geelvinck Pianola museum speelt muziek de hoofdrol, letterlijk!

Vervolgens wandelt u  naar het Theo Thijssen museum, Eerste Leliedwarsstraat 16.  Dit museum is gewijd aan de Amsterdamse schrijver Theo Thijssen (1879-1943), vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen, maar hij was ook vakbondsman en onderwijzer en politicus. Daarom is het museum ook interessant voor iedereen die belangstelling heeft in sociale geschiedenis en de geschiedenis van Amsterdam.  En voor wie deelneemt aan de wandeling is er een demonstratie van de zwembadpas, het loopje waar Kees de jongen onsterfelijk beroemd mee is geworden!

Eduard Douwes Dekker, bekend geworden onder zijn schrijversnaam Multatuli werd geboren op 2 maart 1820 in een klein huisje aan de Korsjespoortsteeg 20. Onder het genot van Max Havelaarkoffie en thee met koek hoort u hoe hij met zijn roman Max Havelaar in een klap wereldberoemd werd. Zijn geest waart nog rond in het Multatuli Huis! Hier hoort u zijn pendule tikken. U vindt er zijn bureau met zijn handschrift, zijn persoonlijke bibliotheek in een fraaie vitrinekast, zijn globe, zijn reiskoffertje en de rode chaise longue, de beroemde sofa waarop hij stierf.

Voor een bezoek aan alle drie musea, inclusief wandeling door de Jordaan met gids, en een kopje koffie of thee met koek, rekenen we Euro 20 per persoon. Maximaal 15 deelnemers.

Aanmeldingen voor deze wandeling met vermelding van uw telefoonnummer bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv wandeling langs drie kleine musea (met datum)

De wandeling is tevens de boeken als GROEPS- of BEDRIJFSUITJE. Kosten bij deze boeking bedragen Euro 25 per persoon. Deze wandeling is “op maat” kan geheel aan uw wensen  worden aangepast. Inlichtingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mijn mooiste herinnering uit de tijd van opa Thijssen is die van de oudejaarsavond van het jaar 1884. We‑‑vader, moeder, ik en m'n broertje en zusje--zijn daar toen `'t ouwe en nieuwe gaan houden'. 't Zusje sliep al gauw en Henk werd ook al spoedig ergens in een bed gestopt, toen hij `omviel van de slaap'. Maar ik mocht langer opblijven en in plaats van slaperig werd ik hoe langer hoe wakker­der. Het gezelschap dronk warme pons en zong van `laat ons drinken, laat ons klinken, laat ons samen vrolijk zijn' en later op de avond op aandringen van opa, het `Wien Neerlandsch Bloed' en speelde loterij met de kaarten. Ik was de held van de avond; telkens vroeg me een oom of tante: `Is het nog geen twaalf uur?' En dan keek ik op de klok en deelde nauwgezet mee: `Nee, nog lang niet, 't is pas tien minuten voor half elf,' of zoiets. De ver­bazing was algemeen, elke keer als ik, vijfjarige, zo knap bleek en mijn moeder vertelde dat ik mezelf dat klokkijken had geleerd en dat ik nooit slaap had: `Je zal zien, om twaalf uur is-ie nog net zo helder als midden op de dag, ja, 't is ons waakzame haantje, zeg ik altijd.'

(Theo Thijssen, In de ochtend van het leven.)