U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Tentoonstelling 'De gelukkige klas'

Tentoonstelling 'De gelukkige klas'

maandag, 17 september 2018 11:29

Op zaterdag 24 november om 16.00 uur wordt in het Museum de nieuwe tentoonstelling "De gelukkige klas" geopend door kleindochter en ex lerares Rik Thijssen. In het verlengde van het symposium onder dezelfde naam, wordt een tentoonstelling ingericht met als thema de onderwijsdenkbeelden van Thijssen en de actualiteit ervan.

Deze zijn impliciet terug te vinden in zijn literaire werk, maar expliciet in een groot aantal artikelen, besprekingen van methoden, e.d. Deze tentoonstelling krijgt als naam mee "De gelukkige klas". Deze titel van het tweede werk van Thijssen over de belevenissen van meester Staal, kan namelijk uitstekend als kenschetsing van zijn onderwijsvisie gebruikt worden.

“Kameraden, ik mag wel beginnen met m'n verontschuldiging te maken voor de verregaande eenvoud van m'n eerste stelling: 'De organisatie van het onderwijs moet er op berekend zijn elk kind op te leiden voor die plaats in de maatschappij welke past bij zijn aard, neigingen en capaciteiten.' Er is aan die stelling niet veel te bewijzen, ze spreekt voor zichzelf. Ze betekent eenvoudig: de maatschappij moet zich voorzien van een onderwijsstelsel dat de rechte man op de rechte plaats brengt. En wie zou daar tegen kunnen zijn?”

(Theo Thijssen op congres Nederlands Verbond van Vakverenigingen, oktober 1926)