U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Symposium 'De gelukkige klas'

Symposium 'De gelukkige klas'

maandag, 17 september 2018 11:27

In december is het 75 jaar geleden dat Theo Thijssen (1879-1943) overleed. Zijn romans (zoals Kees de jongenSchoollandDe gelukkige klasHet grijze kindHet taaie ongerief) worden nog steeds gelezen. Maar hoe actueel zijn nog zijn ideeën over onderwijs, die hij uitdroeg als schoolmeester, vakbondsman en politicus?

We gaan het horen, op 15 december a.s.,(14-17 uur) in het Calvijn College in Amsterdam-Slotervaart, Pieter Calandlaan 3.
Met dank aan acteur Piet van der Pas, maakt Theo Thijssen zelve daar zijn rentree en legt een paar van zijn denkbeelden voor aan leerkrachten, onderwijskundigen en onderwijshistorici van nu.

Hoofdthema’s zijn: gelijke kansen in het onderwijs, de zelfstandigheid (en het prestige) van de leerkrachten en de voors en tegens van klassikaal onderwijs. Onderwerpen waarover Thijssen zich opwond en die nog steeds de tongen losmaken.

Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Theo Thijssen, die het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat (Thijssens geboortehuis) beheert. In dat museum is ook een gelijknamige expositie over Thijssen en het onderwijs te zien.

Om als eersten te reageren op Thijssens inleidingen zijn aangezocht: prof.dr Piet de Rooy (die onlangs een boek over de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs publiceerde), onderwijswetenschapper dr. Louise Elffers, auteur van De bijlesgeneratie; opkomst van de onderwijscompetitie en René Kneyber, vmbo-docent wiskunde, Trouw-columnist en lid van de Onderwijsraad. Over hoe leerlingen gemotiveerd kunnen worden, vertelt Heleen Terwijn, initiator van de Weekendschool. En schrijver Meester Bart (Ongering), docent aan Open Scholengemeenschap Bijlmer, spreekt een column uit.

Spreekstalmeester en discussieleider is Felix Rottenberg.

Iedereen is van harte uitgenodigd dit symposium bij te wonen. Men kan zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De toegangskaarten worden toegestuurd na storting van 7,50 euro op bankrekening NL19INGB0006181100. Vrienden en vrijwilligers van het museum hebben gratis toegang, maar dienen zich wel aan te melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

“Kameraden, ik mag wel beginnen met m'n verontschuldiging te maken voor de verregaande eenvoud van m'n eerste stelling: 'De organisatie van het onderwijs moet er op berekend zijn elk kind op te leiden voor die plaats in de maatschappij welke past bij zijn aard, neigingen en capaciteiten.' Er is aan die stelling niet veel te bewijzen, ze spreekt voor zichzelf. Ze betekent eenvoudig: de maatschappij moet zich voorzien van een onderwijsstelsel dat de rechte man op de rechte plaats brengt. En wie zou daar tegen kunnen zijn?”

(Theo Thijssen op congres Nederlands Verbond van Vakverenigingen, oktober 1926)