U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Symposium 'De gelukkige klas'

Symposium 'De gelukkige klas'

maandag, 17 september 2018 11:27

In december is het 75 jaar geleden dat Theo Thijssen (1879-1943) overleed.  Zijn romans (zoals Kees de jongenSchoollandDe gelukkige klasHet grijze kindHet taaie ongerief) worden nog steeds gelezen. Maar hoe actueel zijn nog zijn ideeën over onderwijs, die hij uitdroeg als schoolmeester, vakbondsman en politicus? 

We gaan het horen, op 15 december a.s.,(14-17 uur) in het Calvijn College in Amsterdam-Slotervaart, Pieter Calandstraat 3.
Met dank aan acteur Piet van der Pas, maakt Theo Thijssen zelve daar zijn rentree en legt een paar van zijn denkbeelden voor aan leerkrachten, onderwijskundigen en onderwijshistorici van nu.

Hoofdthema’s zijn: gelijke kansen in het onderwijs, de zelfstandigheid (en het prestige) van de leerkrachten en de voors en tegens van klassikaal onderwijs. Onderwerpen waarover Thijssen zich opwond en die nog steeds de tongen losmaken.

Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Theo Thijssen, die het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat (Thijssens geboortehuis) beheert. In dat museum is ook een gelijknamige expositie over Thijssen en het onderwijs te zien.

Om als eersten te reageren op Thijssens inleidingen zijn aangezocht: prof.dr Piet de Rooy (die onlangs een boek over de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs publiceerde), onderwijswetenschapper dr. Louise Elffers, auteur van De bijlesgeneratie; opkomst van de onderwijscompetitie en René Kneyber, vmbo-docent wiskunde, Trouw-columnist en lid van de Onderwijsraad. Over hoe leerlingen gemotiveerd kunnen worden, vertelt Heleen Terwijn, initiator van de Weekendschool. En schrijver Meester Bart (Ongering), docent aan Open Scholengemeenschap Bijlmer, spreekt een column uit. 

Spreekstalmeester en discussieleider is Felix Rottenberg. 

CITAAT VAN DE MAAND

Wandelen met de meester

“Wij gingen met de meester wandelen. Naar de baarsjes en naar de slatuintjes. Wij gingen niet alles lopen, nee wij gingen met de tram. Wij stapten in bij het weesperpoort station. Toen reeden wij naar de Clercqstraat. Wij gingen de meester zijn hijs voorbij de meester woont in de Clercqstraat. We hebben ze zoontje gezien. Wij hebben ook een overtoom gezien en molensteenen. De meester zij tegen Cor van dijk dat hij wel één van die steenen mee naar huis kon nemen.”

(Opstel van een leerling, in 1908 in De Nieuwe School geciteerd door Theo Thijssen..

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie