U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Echo's van de Groote Oorlog

Echo's van de Groote Oorlog

zondag, 28 januari 2018 11:22

Het hele jaar 2018 besteden we aandacht aan Thijssen en andere Amsterdamse schrijvers over de Groote Oorlog. Honderd jaar geleden kwam op 11 november 1918 eindelijk, na vier jaar, een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Thijssen was als dienstplichtige rechtstreeks betrokken bij de mobilisatie van het Nederlandse leger in 1914. Hij was korporaal in het fort van Uithoorn, een van de tweeënveertig forten van de Stelling van Amsterdam. Hij schreef daarover in brieven en in de bundel Egeltje

Met unieke foto's en niet eerder tentoongesteld materiaal is deze bijzondere expositie boeiend voor liefhebbers van Thijssen, Amsterdam en van geschiedenis. Daarnaast kunt u in het museum alles over het leven en werk van Thijssen ontdekken.

Wandelen met de meester

“Wij gingen met de meester wandelen. Naar de baarsjes en naar de slatuintjes. Wij gingen niet alles lopen, nee wij gingen met de tram. Wij stapten in bij het weesperpoort station. Toen reeden wij naar de Clercqstraat. Wij gingen de meester zijn hijs voorbij de meester woont in de Clercqstraat. We hebben ze zoontje gezien. Wij hebben ook een overtoom gezien en molensteenen. De meester zij tegen Cor van dijk dat hij wel één van die steenen mee naar huis kon nemen.”

(Opstel van een leerling, in 1908 in De Nieuwe School geciteerd door Theo Thijssen..