U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

20 februari 2024

Eerste Paasdag (31 Maart) is het Museum gesloten

in Nieuws
11 januari 2024

14 januari 15:00 lezing Jacques Klöters

in Nieuws

Jacques Klöters geeft zondag 14 januari 15:00 een lezing over de musical die er bijna kwam. Klöters kent Kees de Jongen sinds zijn kinderjaren. Zijn vader wàs Kees de jongen, vindt hij. Willem Wilmink was zijn docent toen hij Nederlands studeerde en Wilmink ging liedjes schrijven voor cabaret Don Quishocking waar Klöters deel van uit maakte. Ze raakten bevriend en vatten het plan op, samen een musical te schrijven op basis van hun geliefde boek. Welke uitgangspunten hadden ze? Hoe verliep het werkproces? Wilde Harry Bannink ook meedoen? Waarom is die musical er nooit gekomen? Zat de componist Louis Andriessen ze dwars? Hield de familie de musical tegen? Zijn er toch gedeeltes gereed die ten gehore gebracht kunnen worden? Ja, op deze nu al historische middag zal Jacques Klöters de wereldpremière geven van een aantal ongepubliceerde tekstfragmenten van de imaginaire musical Kees de Jonge.

 

Toegangsprijs €7,50, vrienden gratis. Plaats reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

23 oktober 2023

De Theo Thijssen Biografie door Peter-Paul de Baar

in Nieuws

Het is zover: de langverwachte biografie van Theo Thijssen is er! Na jarenlang lezen, onderzoeken en schrijven is eindelijk dit fantastische boek er, geschreven  door ons eigen bestuurslid Peter-Paul de Baar. Om het NRC aan te halen: "De biografie is geschreven in een aangenaam luchtige stijl en blijft gelukkig weg van gespeculeer: De Baar beperkt zich tot wat hij weet, en dat is ongelooflijk veel".

Wilt u een sfeerimpressie krijgen van de feestelijke boekpresentatie, waarbij onder andere Marjolein Moorman en Charlotte Remarque bij aanwezig waren? Bekijk dan de livestream terug: https://webcolleges.uva.nl/Mediasite/Play/bea45530af664526b479f8880779648f1d

 

Een prachtboek om te hebben. Het is bij ons in het museum en in elk goede boekhandel te koop voor €39,50. Als u hem koopt en meeneemt naar het museum, kunt u misschien een handtekening scoren!

13 oktober 2023

Fantastische viering Kees de Jongen festival

in Nieuws

Ach, wat was het weer een heerlijk gebeuren, ons Kees de jongen-Festival afgelopen zaterdag in de bomvolle theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam op de Oosterdokskade! We presenteerden er fragmenten uit vele bewerkingen van Theo Thijssens beroemdste roman, en praatten erover met o.a. acteur Wim van der Grijn (Kees-vertolker, naast Hans Dagelet, in de toneelbewerking door Gerben Hellinga, 1970), film-regisseur André van Duren striptekenaar Dick Matena. Zij gaven ons boeiende kijkjes achter hun schermen.

We luisterden bovendien naar de schitterende muziek van Willem Breuker, voor Margrit Vrenegors muziektheaterstuk uit 1993, en naar het geestige lied ‘Rosa Overbeek’, in 2011 geschreven door Harrie Geelen en vertolkt door Frank Groothof & De Kift, en het opzwepende  zwembaspaslied van Rick de Leeuw, gemaakt voor de Dag van de Zwembadpas in 2001. De stemming kwam er meteen al geweldig in met het live uitgevoerde Kees-lied van Meester Younes en Meester Marijn van de Theo Thijssenschool.

 En dan was er ook nog de best pittige Theo Thijssen-Quiz, uiteindelijk gewonnen door Henri van Lieshout. Ziehier een foto van de prijsuitreiking, met van links naar rechts juryvoorzitter Jack van Dongen (penningmeester Theo Thijssen Museum), finalist Henk Noorland (vrijwilliger TTM), quizmaker en prijsuitreiker Dennis Bos, prijswinnaar Henri van Lieshout, en onze voorzitter Bernard Kruithof, die met veel flair het hele programma presenteerde.

13 september 2023

Feest! 7 Oktober het Kees de Jongen festival

in Nieuws

 2023 is een bijzonder mooi jaar! Niet alleen verscheen toen het boek Kees de jongen een eeuw geleden, maar is het ook 80 jaar geleden dat Theo Thijssen stief. Genoeg reden om een feest te geven. Dit wordt 7 oktober gedaan in de OBA Oosterdok, van 14:00 tot 17:00. 

Op dit festival is er een multimediale dwarsdoorsnede uit Theo Thijssens 100-jarige roman Kees de jongen. Fragmenten van een toneelstuk, film, muziektheater, rockopera, liederen en een beeldroman, toegelicht door enkelen van de makers. Dit theatrale deel wordt doorsneden door een heuse pub-quiz, die geleid zal worden door het bestuur. 

Kosten zijn €5. 

25 juli 2023

Zomervakantie van start

in Nieuws

De kluisjes zijn uitgeruimd, de boeken weer ingeleverd en de tassen weer in een kast opgeborgen voor weer een zestal weken: de zomervakantie is van start! Maar bij het Theo Thijssen Museum is er geen vakantie: kom daarom lekker langs om meer te leren over Kees de Jongen 100 jaar, volg een prikkelende rondleiding of kom een stuk lezen. 

11 juli 2023

Audiotour: Wandelen met Kees Bakels

in Nieuws

De virtuele wandeling die wij aanbieden voert langs 18 'Kees-plekken' in de binnenstad en Oud-West. In het museum is voor €7,50 de routefolder te koop, die u via een QR-code toegang geeft tot door dr. Dennis Bos ingesproken teksten (plus historische foto’s) met betrekking tot die locaties en wat Kees daar beleefde.

02 mei 2023

Tentoonstelling: 100 jaar Kees de jongen

in Nieuws

Burgemeester opende zaterdag 13 mei tentoonstelling

In juni 1923 lag voor het eerst Kees de jongen in de Nederlandse boekwinkels. Deze roman van Theo Thijssen, over alles wat er omging in het hoofd van een twaalfjarige Jordanese schoenmakerszoon omstreeks 1890, zou een blijvertje blijken. En in de eeuw tijd sindsdien inspireerde het boek  steeds weer volgende generaties schrijvers, maar ook film- en theatermakers, musici en beeldende kunstenaars.
Reden genoeg voor een zeer afwisselende expositie 100 jaar Kees de jongen in het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16 in Amsterdam. Ze wordt op zaterdag 13 mei 2023, 15.30 uur geopend door Amsterdams burgemeester Femke Halsema. Iedereen is daarbij welkom.

In de tentoonstelling wordt uitgebreid ingegaan op de lange ontstaansgeschiedenis en het hoofdthema van de roman (de macht der fantasie), de autobiografische aspecten, het Amsterdamse decor, het schoolleven en de sociale omstandigheden van toen, de waardering door de decennia heen en de bewerkingen en invloed van het boek.

In een speciale Luisterhoek kan worden geluisterd naar fragmenten, digitaal voorgelezen door Jan Meng. Er komt ook een Kees-audiotour door de Jordaan en naaste omgeving.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig rijk geïllustreerd boekje, waarin diverse aspecten uitvoeriger worden uitgelicht.

 

Andere activiteiten

In het najaar komt er een serie lezingen over allerlei aspecten van Kees de jongen en de invloed van het boek op schrijvers van nu.

Op 7 oktober presenteren we in de Centrale Openbare Bibliotheek op de Oosterdokskade een heus Kees de jongen-Festival. Daar laten we dan fragmenten zien en horen van omwerkingen van het boek voor toneel, muziektheater, liederen, beeldroman, enzovoort.  Doorsneden met een heuse Kees de jongen-quiz.

Op of rond die datum verschijnt ook de langverbeide biografie van Theo Thijssen.

Een heerlijk maar helaas nog wat onzeker project is een muurschildering van Kees (de legendarische ‘zwembadpas’ beoefenend), ergens in de Jordaan. Het ontwerp is er al, getekend door de beroemde striptekenaar Dick Matena. Het museum heeft al enkele muren in het vizier, maar er moeten helaas nog wat financiële en vooral bureaucratische hobbels worden genomen… 

04 november 2022

Wandelingen vanuit het Theo Thijssen Museum

in Nieuws

Het Theo Thijssen Museum biedt op verzoek, bij een minimumaantal van 4 personen,  gegidste wandelingen aan.

De mogelijke thema’s zijn:

 • 'De Jordaan van Theo Thijssen'. 
 • 'Met Theo Thijssen door Oud-West'. 
 • ‘Literatuur in de Jordaan, de Jordaan in de literatuur’ (Startpunt Thijssen Standbeeld).

De prijs voor de wandeling is 10 euro per persoon, inclusief toegang tot het museum. Voor vrienden van het museum en kinderen tot 12 jaar is de prijs 5 euro.

 Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

24 november 2022

Eerste Liefde: Kees en Rosa

in Nieuws

Het was een prachtige bijeenkomst in de Theo Thijssenschool op 10 april: De eerste liefde van Kees en Rosa intensief herbeleefd. Met Khadija Arib als  sprankelende dagvoorzitter, met Geert Mak als inspirerende inleider van personages en boek en met  uiterst bevlogen voorlezers  Hans Dagelet, Job Cohen, Jenny Arean, Micha Hamel, Annet Schaap, Aicha Marghadi, Suzanne Voets en Rik Thijssen.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst is overbodig. Het hele festival kan worden teruggekeken via: https://youtu.be/uzqTG0mo4vI

Om toch nog even de sfeer te proeven geven we wel een samenvatting in de vorm van foto’s van de ‘cast’ in actie.

Pagina 1 van 3

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

  • Eerste Leliedwarsstraat 16
  • 1015 TA Amsterdam
  • 020-4207119
  • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie