U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

30 november 2021

Reizen met Thijssen

in Nieuws

In de tentoonstelling Reizen met Thijssen laten we zien hoe de wereld steeds groter voor Thijssen werd. Als Jordaanjongetje verkende hij gretig het uitdijende Amsterdam, als kersverse kweekschoolleerling bracht de trein hem al helemaal naar Haarlem, als schrijvend onderwijzer begon hij voor spreekbeurten het hele land te bereizen en als vakbondsbestuurder bezocht hij internationale onderwijzerscongressen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Impressies daarvan zijn te vinden in zijn boek Een bonte bundel (1935), opgenomen in deel III van het Verzameld werk.


Maar Thijssen bezocht ook Engeland, ontdekten we in de oude leggers van De Bode, het door Thijssen geredigeerde weekblad van de Bond van Nederlandse Onderwijzers. Eind april 1927 reisde hij met de nachtboot van Hoek van Holland naar Harwich en vervolgens met de trein naar Liverpool Street Station in Londen. Daar nam hij, samen met een in de trein ontmoete Zweedse gedelegeerde, naar Hamilton House of Mabledon Place, het imposante bondsgebouw van de National Union of Teachers (NUT). Daar werd vergaderd over onder meer de statuten en contributieregeling van de kersverse.

28 juni 2021

Wandelen zomer 2021

in Nieuws

Met de heropening van het museum en de naderende zomer, komen ook de museumwandelingen weer in zicht. Gedurende de maanden juli en augustus wordt er iedere zondag een wandeling aangeboden. Onder de nieuwe gemeentelijke regels zijn slechts groepen van 4 personen toegestaan voor wandelingen, naast de gids dus 3 wandelaars. Deze regel geldt niet voor kinderen tot 12 jaar. De prijs voor een rondwandeling is 10 euro inclusief de toegang tot het museum. Vrienden van het museum en kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro.

Aanmelden kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het is ook mogelijk om een wandeling op een andere dag dan de zondag aan te vragen indien het gaat om een groep van 3 personen (of het groepstarief van 30 euro betaald wordt).

Alle wandelingen starten om 13:00 en duren ongeveer anderhalf uur.

Overzicht rondwandelingen

4 juli, gids: Hans Huijboom

Thema: Leven en werk van Theo Thijssen

11 juli, gids: Hans Huijboom

Thema: De Jordaan in de literatuur

18 juli, gids: Bernard Kruithof

Thema: De Jordaan van Theo Thijssen

25 juli, gids: Dennis Bos

Thema: De rode Jordaan

1 augustus, gids Rob de Klerk

Thema: De Jordaan van Theo Thijssen

8 augustus, gids: : Peter-Paul de Baar

Thema: De Jordaan in de literatuur

15 augustus, gids Rob de Klerk

Thema: De Jordaan van Theo Thijssen

22 augustus, gids: Hans Huijboom

Thema: De Jordaan van Theo Thijssen

 

 

 

29 mei 2021

Heropening Theo Thijssen Museum!

in Nieuws

Het Theo Thijssen Museum is al weer een heel stuk op weg naar normaal. We werken weer met de reguliere openstelling van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Er zijn nog wel wat regels. Gegeven de 1,5 meter maatregel kunnen slechts  2 bezoekers tegelijkertijd in het museum worden toegelaten. Voor kinderen tot twaalf jaar is er geen toegangsbeperking. De mondkapjesplicht is vervallen, er heerst echter geen mondkapjesverbod. Er geldt thans een verzoek om bij binnenkomst de handen te ontsmetten. Het toilet kan door de bezoekers gebruikt worden. Wel wordt men verzocht het toilet na gebruik te reinigen met de gereed liggende natte schoonmaakdoeken.

26 maart 2021

Tentoonstelling Reizen met Thijssen verlengd tot februari 2022

in Nieuws

Door de gedwongen sluiting wegens corona is deze tentoonstelling nog niet voor publiek te bezichtigen geweest. Dat is jammer, want de tentoonstellingscommissie is er in geslaagd om op een boeiende manier het aspect “Reizen” uit het leven en werk van Theo Thijssen uit te lichten.

De tentoonstelling geeft een prachtig tijdsbeeld en brengt u o.a. terug naar de sfeer in Europa van de jaren 1920-1930.

Gedwongen door de museumsluiting is besloten om de tentoonstelling in ieder geval tot februari 2022 gehandhaafd. Elders op deze site wordt u geïnformeerd over de opening, Vrienden van het museum worden er ook in een Nieuwsbrief van op de hoogte gesteld.

Cees Broers, directeur

10 juni 2020

Uitslag schrijfwedstrijd

in Nieuws

‘Schrijf eens een verhaal in de geest van Theo Thijssen!’ Dat vroegen we u in onze jubileumbrochure. Zes Thijssenfans namen die uitdaging aan, en een deskundige jury (Job Cohen, Rik Thijssen en Jacques Vriens) kozen de beste inzending uit: die van Hans Vervoort. Lees hier het juryrapport en alle ingezonden verhalen.

03 juni 2020

Rondwandelingen van het Theo Thijssen Museum

in Nieuws

Van juni tot en met september worden er weer wandelingen aangeboden vanuit het Theo Thijssen Museum. Uiteraard zijn deze wandelingen Coronaproef gemaakt. De groepsgrootte is beperkt tot 4 (ook in verband met gemeentelijke regelingen) en uiteraard wordt er afstand gehouden. Maar dat staat een gezellige, informatieve wandeling zeker niet in de weg. Afhankelijk van soort wandeling en gids duurt de wandeling één  tot twee uur (en bij een enkele gids nog wat langer). De wandelingen hebben verschillende thema’s:

1. De Jordaan (van Theo Thijssen)
2. De rode Jordaan (socialistenwandeling)
3. Literatuur in de Jordaan

De literatuurwandeling start bij het Theo Thijssen monument op de Lindengracht. Beide overige wandelingen starten voor het Theo Thijssen Museum. De wandelingen starten in principe om 13.00 uur. Als er meer dan één groep wordt gevormd, wordt één groep in tijd iets verschoven. Uiteraard krijgt u hier bericht van.

De volgende wandelingen staan gepland:

14 juni 2020
Wandeling 2 (Dennis Bos)

28 juni 2020
Wandeling 1 (Hans Huijboom)

12 juli 2020
Wandeling 1 (Thea Stornebrink)

26 juli 2020
Wandeling 3 (Hans Huijboom)

9 augustus 2020
Wandeling 1 (Hans Huijboom en Rob de Klerk, 2 groepen)

23 augustus 2020
Wandeling 1 (Hans Huijboom en Peter-Paul de Baar, 2 groepen

13 september
Wandeling  1 (Rob de Klerk)

27 september
Wandeling 1 (Bernard Kruithof)

U kunt zich opgeven voor de wandeling door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De prijs voor de wandeling is 5 euro per persoon, van te voren over te maken op bankrekening NL19 INGB 0006 1811 00 t.n.v. Theo Thijssen Museum.

Het museum zelf is alleen op reservering geopend. Wilt u wandeling en museumbezoek combineren, mail dit dan even, dan kunnen we proberen dit te regelen.

10 mei 2019

Symposiumteksten gebundeld

in Nieuws

Onvergetelijk was het, ons symposium (op 15 december) De gelukkige klas, over de actualiteit van Thijssens onderwijsideeën. Leerzaam en inspirerend! Drie maal was Thijssen zélf aan het woord (met dank aan acteur Marcel Maas. En hij kreeg respons van hedendaagse onderwijsexperts: In beide gevallen lees je natuurlijk graag de daar uitgesproken teksten van Theo Thijssen zelf, en zijn geleerde commentatoren (Piet de Rooy, Louise Elffers, Rene Kneyber, Heleen Terwijn, en Meester Bart (Ongering). Ook onderwijswethouder Marjolein Moorman, Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond en Theo’s kleindochter en vakgenoot Rik Thijssen kwamen aan het woord. Dit alles onder de bezielende leiding van Felix Rottenberg. 

We bundelden hun bijdragen in een boeiende brochure: Terug naar de gelukkige klas.

Bestel die nu! Maak € 5 over op bankrekening NL 19 INGB 0006 1811 00 t.n.v. Stichting Theo Thijssen o.v.v. ‘Symposium-brochure’.

 

 

10 mei 2019

Bezoekersreacties

in Nieuws

Sinds de opening van onze tentoonstelling De gelukkige klas, eind vorig jaar, lieten heel wat bezoekers ontboezemingen achter in ons gastenboek. Een selectie.

Indrukwekkende tentoonstelling! En dan al die vernieuwende ideeën van Theo Thijssen! Zouden Ligthart en hij elkaar gekend hebben? Een goede uitleg van de ‘mevrouw’ in het museum. Anke van der Hoeff (& friend). Dat werd tijd:  ik woon om de hoek! Een verrassing. Dank u vrijwilligers. Dineke van der Spek. Het museum geeft een goed tijdsbeeld en doet recht aan de persoon van Theo Thijssen. Jacob Brakenhof, Beverwijk,  gepens. Schoolmeester

Belangrijk Nederlands erfgoed voor een ieder die werkzaam is in ons onderbetaalde onderwijs. Lucas van Beuk

Tsja, die gezagdragers in het onderwijs… Weinig veranderd! Prachtig overzicht en alweer inspirerend. Pikha Dosker-de Jong

Fantastisch,  vooral het verhaal van Aafke erbij. Dank. Luus, kleuterleidster

Een mooi klein museum; Trudy legde het prima uit; mooie voorwerpen. Je wilt weer die boeken lezen! Gaan we doen! Peter en Truusje uit Amstelveen

Een vorstelijke en warme ontvangst. Prachtige verhalen, die aanzetten tot nadenken over het Amsterdam van nu.  Lieve groet, Jacha van den Dungen

Mooi om even in het leven van mijn favoeriete meester te mogen kijken. Jacques Vriens & Thérèse Vriens

Praktisch 100 jaar verder blijkt het onderwijs toch weer in crisis. Bezuinigingen en efficiency brengen vaak juist méér problemen, en gebrek aan motivatie. Juist die slag had Theo Thijssen al gemaakt. Hij liep vóór op onze tijd.  Rob Dissel & Naomi Schaljé, Norden

Een zeer enthousiasmerende expositie;  vooral omdat ze je eigen schoolloopbaan oprakelt! Dankzij meester Thijssen.

Mees Hartog, Amstelveen

08 april 2019

Wandelingenaanbod Theo Thijssen Museum

in Nieuws

De wandelingen vanuit het Theo Thijssen Museum worden structureel alleen in de zomermaanden aangeboden. Ook buiten de zomerperiode worden deze wandelingen op verzoek aangeboden bij een minimale groepsgrootte van 8 personen. Ook als bedrijfsuitje zijn deze wandelingen in te huren.

De wandelingen starten bij het museum (tenzij anders aangegeven) en beginnen om 13.00 uur. De wandelingen duren ongeveer 2 uur. Deelname is € 8,- p.p., incl. toegang tot het museum. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) gratis. Reserveren noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19.

Hieronder het overzicht van gegidste wandelingen door medewerkers van het Theo Thijssen Museum.

De Jordaan van Theo Thijssen.

Deze wandeling voert u door de buurt langs een reeks van plekken die een rol speelden in Theo Thijssens jeugd – en die van zijn romanfiguren als Kees Bakels en Joop van Santen.  We zien onder meer zijn woningen, zijn scholen, de huizen van zijn vriendjes en buurtwinkels. En we ontdekken waar Kees Bakels en zijn vriendjes voor het eerst de legendarische zwembadpas oefenden

De rode Jordaan alias: Palingoproertoer.

In geen andere Amsterdamse buurt woonden eind 19de eeuw zo veel socialisten als in de Jordaan, al waren ze ook hier een gideonsbende – met intensieve onderlinge banden. De buurt speelt dan ook een hoofdrol in het proefschrift uit 2001 van Dennis Bos, onze gids van vandaag: Waarachtige volksvrienden. De vroege socialistische beweging in Amsterdam 1848-1894. Ook vader Thijssen was ‘rood’, net als een aantal naburige winkeliers. Een van de meest dramatische momenten uit die jaren was het Palingoproer van juli 1886.

De Jordaan in de literatuur

Deze stevig geromantiseerde volksbuurt  figureert in het werk van heel wat romans- en liedschrijvers. Behalve Thijssen ook Multatuli,  Jac. van Looy, Jan Ligthart,  Israël Querido,   Louis Davids, A.M. de Jong, Lucebert,  Theun de Vries, Henvo, Simon Vinkenoog,  Eli Asser, Jan Kal, A.F.Th. van der Heijden en Nicolaas Matsier. . 

Startpunt is het standbeeld van Theo Thijssen, hoek Lindengracht/ Brouwersgracht.

Het speelterrein van Jongensdagen

Deze wandeling verkent het decor van Jongensdagen. En passant bespreken we verschillende aspecten van het kinderleven in de Jordaan,  een dikke eeuw geleden. En zoeken de plek van het zwembad, waaraan ook de legendarische ‘zwembadpas’ uit Thijssens Kees de jongen z’n naam aan ontleent.

Krotten en sloppen

De titel van deze geruchtmakende brochure van socialist Louis Hermans uit 1901 past ook goed voor deze met als thema: woonellende in de Jordaan rond 1900. Met speciale aandacht voor de talloze ‘gangen’ in deze buurt: sleuven tussen de huizen die toegang gaven tot verborgen krotten. Verreweg de meeste verdwenen, maar wie goed kijkt vindt er nog een aantal.

Het Theo Thijssen Museum biedt ook wandelingen aan in samenwerking met het Pianolamuseum en het Multatulimuseum. Onder leiding van een gids wandelt u van het ene museum naar het andere dwars door de prachtige Jordaan.  Op de koop toe krijgt u koffie of thee met iets lekkers en een demonstratie van de befaamde zwembadpas! Voor een bezoek aan alle drie musea, incusief wandeling door de Jordaan olv Eric Roodnat van het Multatuli Huis en een kopje koffie of thee met koek, rekenen we Euro 20 per persoon. Laat u verrassen in het Geelvinck Pianola Museum en maak kennis met Multatuli en Theo Thijssen!

 

 

 

08 april 2019

Het Museum om de Hoek (ModH)

in Nieuws

Het Theo Thijssen Museum is betrokken bij het initiatief “Museum om de Hoek”. Op vrijdag 29 maart is er een kennismakingsbijeenkomst geweest. Doel van dit initiatief is om de samenwerking tussen een dertigtal Amsterdamse musea te bevorderen en te werken aan het aantrekken van publiek voor alle deelnemende museale initiatieven. Het museum beoogt een eerste manifestatie op 27 oktober aanstaande. Op die dag wordt jaarlijks de verjaardag van Amsterdam gevierd, in die zin dat voor de eerste keer de naam van Amestelledamme is opgeschreven en wel onder een Tolbrief van Graaf Floris de Vijfde, die de Amsterdammers vrijheid van tol in het hele Graafschap Holland verschafte. Met de datum eronder: 27 oktober 1275. Vandaar in 2025 de viering van 750 jaar Amsterdam. Het idee is geboren om jaarlijks de Verjaardag van Amsterdam te vieren met een mini-ModH. Elke deelnemer aan ModH stelt elk jaar een object, een voorwerp, een verhaal, een gebeurtenis centraal en stelt dat tentoon. In 2025 worden al deze objecten, verhalen en gebeurtenissen van alle ModH deelnemers in een centrale ruimte tentoongesteld. Naar een definitieve locatie wordt nog gezocht.

Website: www.museumomdehoek.nl

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie