U bevindt zich hier: Home De Stichting Stichting Theo Thijssen

Stichting Theo Thijssen

Accordeonist Rob van Zantvoort (voorheen Tröckener Kecks) begeleidt met Phil Tilli en Jan Pruis de zang van Jan Eilander, die tijdens het jubileum het Zwembadpaslied ten gehore bracht. (Foto: Paul Spies.) Accordeonist Rob van Zantvoort (voorheen Tröckener Kecks) begeleidt met Phil Tilli en Jan Pruis de zang van Jan Eilander, die tijdens het jubileum het Zwembadpaslied ten gehore bracht. (Foto: Paul Spies.)

De Stichting Theo Thijssen werd opgericht op 9 september 1987, door Rob Grootendorst, Peter-Paul de Baar en Jan Roedoe.

De stichting stelt zich ten doel: het levend houden van de nagedachtenis van de schrijver Theo Thijssen alsmede het instandhouden en bevorderen van de belangstelling voor zijn werk, alles in de meest ruime zin des woords.

De stichting tracht haar doel te bereiken door:

 • het realiseren en in standhouden van een Theo Thijssen Museum
 • het verrichten van historisch onderzoek
 • het (doen) samenstellen en uitgeven van publicaties
 • alle andere wettige middelen die tot het doel van de stichting bevorderlijk zijn.

In de praktijk komt dat laatste vooral neer op de organisatie van evenementen, het meewerken aan gedenktekenen voor Thijssen in de breedste zin, en het verstrekken van informatie aan derden. Zie de hoofdstukken 'MUSEUM' (paragraaf 'historie') en 'BIJZONDERE ACTIVITEITEN' op deze site.

Het bestuur van de Stichting Theo Thijssen bestaat op dit moment uit: 

 • Rob de Klerk, directeur. Hij was als econoom verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het laatst als directeur van het Onderwijsinstituut voor Pedagogiek en Onderwijskunde.
 • Dr. Bernard Kruithof, voorzitter. Hij was als historicus/pedagoog/socioloog werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam tot eind 2016. 
 • Jack van Dongen, penningmeester. Van Dongen was tot 2006 'controller' bij WPG Uitgevers.
 • Rik Thijssen, bestuurslid en mede-oprichter. Tot 2012 onderwijzeres in Amsterdam-Nieuw-West. Kleindochter van Theo Thijssen. 
 • Peter-Paul de Baar, bestuurslid, mede-oprichter en tot maart 2005 secretaris. Hoofdredacteur maandblad Ons Amsterdam. Hij werkt aan een biografie van Theo Thijssen. 
 • Dennis Bos, bestuurslid. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een proefschrift over de geschiedenis van de vroege socialistische beweging in Amsterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij werkt vanaf 2005 als universitair docent aan de Universiteit van Leiden. 
 • Tessel Dekker, bestuurslid. Afgestudeerd in geschiedenis en kunstgeschiedenis, en momenteel freelance tentoonstellingsmaker met een voorliefde voor negentiende-eeuws Amsterdam. 

Meer informatie kunt u krijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer in deze categorie: Word Vriend van Theo Thijssen! »

CITAAT VAN DE MAAND

Mijn mooiste herinnering uit de tijd van opa Thijssen is die van de oudejaarsavond van het jaar 1884. We‑‑vader, moeder, ik en m'n broertje en zusje--zijn daar toen `'t ouwe en nieuwe gaan houden'. 't Zusje sliep al gauw en Henk werd ook al spoedig ergens in een bed gestopt, toen hij `omviel van de slaap'. Maar ik mocht langer opblijven en in plaats van slaperig werd ik hoe langer hoe wakker­der. Het gezelschap dronk warme pons en zong van `laat ons drinken, laat ons klinken, laat ons samen vrolijk zijn' en later op de avond op aandringen van opa, het `Wien Neerlandsch Bloed' en speelde loterij met de kaarten. Ik was de held van de avond; telkens vroeg me een oom of tante: `Is het nog geen twaalf uur?' En dan keek ik op de klok en deelde nauwgezet mee: `Nee, nog lang niet, 't is pas tien minuten voor half elf,' of zoiets. De ver­bazing was algemeen, elke keer als ik, vijfjarige, zo knap bleek en mijn moeder vertelde dat ik mezelf dat klokkijken had geleerd en dat ik nooit slaap had: `Je zal zien, om twaalf uur is-ie nog net zo helder als midden op de dag, ja, 't is ons waakzame haantje, zeg ik altijd.'

(Theo Thijssen, In de ochtend van het leven.)

 

Navigeer

Locatie

  • Eerste Leliedwarsstraat 16
  • 1015 TA Amsterdam
  • 020-4207119
  • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie