U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Museum gesloten van 4 tot en met 10 november

Museum gesloten van 4 tot en met 10 november

zondag, 29 oktober 2017 20:16

Van 4 tot en met 10 november is het Theo Thijssenmuseum gesloten ten behoeve van de inrichting van de nieuwe tentoonstelling.

Echo’s van de Groote oorlog: nieuwe tentoonstelling in het museum. Op 11 november wordt om 16.00 uur de nieuwe tentoonstelling geopend: Echo's van de Groote oorlog: Amsterdamse schrijvers over 1914-1918. Ondanks de neutraliteit bleef de Eerste Wereldoorlog in Nederland niet zonder gevolgen: mobilisatie van Nederlandse mannen, een miljoen berooide Belgische vluchtelingen en later zorgden schaarste aan levensmiddelen en brandstof voor groeiende sociale ellende. Ook Theo Thijssen werd onder de wapenen geroepen. Deze tentoonstelling laat zien hoe hij en andere schrijvers (onder andere A.M. de Jong, Jan Mens en Jef Last) in hun werk op deze oorlog terugkeken.

CITAAT VAN DE MAAND

Ons Jong-Zijn

“Als wij met vuur redeneren over sommige zaken, als wij met zekeren vrijmoedigheid ideeën opwerpen; als we ons af en toe eens niet verbergen, dat we ons bestaan voelen, dan kan men ons dikwijls zoo koud-ontnuchterend toevoegen: ‘Weet je wel, hoe jong je nog bent?’ (…) Wij zijn de toekomstige maatschappij; van ons hangt de loop der wereldgebeurtenissen in de volgende halve eeuw voor het grootste deel af. En dat onze invloed pas begint in de jaren, die nog komen moeten, is dat een reden, om ons bestaan nu te ontkennen? Zijn de jaren, die komen minder gewichtig dan die zijn? Neen; ze zijn gewichtiger, want de wereld gaat vooruit...”

Hoofdredacteur Theo Thijssen (18) in Baknieuws, weekblad voor kweekschoolleerlingen, juni 1897 - 68 jaar vóór Provo..

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie