U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Geert Mak krijgt eerste exemplaar Kees the boy op vrijdag 25 augustus in Theo Thijssen Museum

Geert Mak krijgt eerste exemplaar Kees the boy op vrijdag 25 augustus in Theo Thijssen Museum

donderdag, 17 augustus 2017 19:42

Naar het oordeel van mensen als Simon Carmiggelt, Remco Campert, Kees Fens, Geert van Oorschot en Geert Mak is de roman Kees de jongen (1923) van Theo Thijssen een literaire prestatie van wereldformaat. Alleen: de wereld wéét dat nog niet, want buiten Nederland en België kan niemand het boek lezen. Ja, ooit werd het in het Duits vertaald, maar dat was in 1935…

Maar nu is er dan toch Kees the boy, op diens eigen initiatief en voor eigen rekening vertaald door Bas Voorhoeve, taalkundige en docent in muziek, Russisch, Engels en Nederlands. Engels is bijna zijn moedertaal, omdat hij zijn jeugd deels doorbracht in Australië.

Op vrijdag 25 augustus om 16.00 uur ontvangt Geert Mak in het Theo Thijssen Museum (Eerste Leliedwarsstraat 16) het eerste exemplaar uit handen van vertaler Bas Voorhoeve. Deze zal ter plekke een fragment uit Kees the boy voorlezen, voorafgegaan door zijn inleiding Pleading my Kees. Waarna wij daarop het glas heffen.

Deze vertaling is een printing-on-demand-uitgave. Jammer genoeg is er (ondanks inspanningen van het Letterenfonds) nog geen Engelse of Amerikaanse uitgever gevonden. Maar deze eerste volledige vertaling maakt het een stuk eenvoudiger Engelstaligen met de kwaliteit van de roman bekend te maken, waarmee bredere verspreiding hopelijk dichterbij komt.

Wat is er zo mooi aan het boek? “Die dagdromen van een twaalfjarige als Kees zijn voor iedereen buitengewoon herkenbaar,” zegt Voorhoeve. “En Thijssen schreef zijn verhaal zonder opsmuk, inlevend en tegelljk met subtiele ironie.”

Het boek kost € 20,72, is te koop in het Theo Thijssen Museum en te bestellen via www.mijnbestseller.nl/shop.

Zie ook: www.keestheboy.nl

 

CITAAT VAN DE MAAND

Ons Jong-Zijn

“Als wij met vuur redeneren over sommige zaken, als wij met zekeren vrijmoedigheid ideeën opwerpen; als we ons af en toe eens niet verbergen, dat we ons bestaan voelen, dan kan men ons dikwijls zoo koud-ontnuchterend toevoegen: ‘Weet je wel, hoe jong je nog bent?’ (…) Wij zijn de toekomstige maatschappij; van ons hangt de loop der wereldgebeurtenissen in de volgende halve eeuw voor het grootste deel af. En dat onze invloed pas begint in de jaren, die nog komen moeten, is dat een reden, om ons bestaan nu te ontkennen? Zijn de jaren, die komen minder gewichtig dan die zijn? Neen; ze zijn gewichtiger, want de wereld gaat vooruit...”

Hoofdredacteur Theo Thijssen (18) in Baknieuws, weekblad voor kweekschoolleerlingen, juni 1897 - 68 jaar vóór Provo..

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie